Loading...
 Start Page

Αναζήτηση προϊόντος

Spare parts

Useful technicals information

 

 

Διατηρήστε Το Όχημά Σας Σε Καλή Κατάσταση

Ακούστε προσεκτικά, γιατί το αυτοκίνητό σας μπορεί να προσπαθεί να σας μιλήσει. Όσο παράδοξο κι αν φαίνεται, το άψυχο αντικείμενο έχει ένα ιδιαίτερο λεξιλόγιο, αν εκπαιδεύσετε το αυτί σας να το ακούει.

 

- Είναι ασφαλές να χρησιμοποιώ λάδι κινητήρα, υγρά φρένων, υγρά συστήματος μετάδοσης και άλλα λιπαντικά τα οποία έχουν ανοιχτεί, ξανασφραγιστεί και αποθηκευτεί για αρκετούς μήνες;

Οποιαδήποτε μερικώς χρησιμοποιημένα δοχεία (μπουκάλια) λαδιού κινητήρα, υγρών φρένων ή συστήματος μετάδοσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ένα διάστημα τριών ετών μετά την αγορά τους. Ωστόσο, το προϊόν θα πρέπει να σφραγίζεται και να αποθηκεύεται σε ξηρό χώρο, μακριά από υγρασία.

- Τι είδος λαδιού θα συνιστούσατε για το αυτοκίνητό μου;

Ελέγξτε το εγχειρίδιο κατόχου για το συνιστώμενο τύπο του λαδιού (όπως 5W30 ή 10W30). Εάν δεν έχετε το εγχειρίδιο κατόχου, ή χρειάζεστε επιπλέον πληροφορίες, ρωτήστε το συνεργείο σας.

- Τι σημαίνουν οι αριθμοί που αναγράφονται σε ένα δοχείο λαδιού;

Ένα από τα πρώτα πράγματα που βλέπετε στην ετικέτα ενός δοχείου λαδιού είναι μία ομάδα αριθμών όπως 10W30. Οι αριθμοί αναφέρονται στο ιξώδες του λαδιού, ή την πυκνότητά του.

Ο πρώτος αριθμός ("10" στην περίπτωση αυτή) φανερώνει πόσο εύκολα ρέει το λάδι όταν είναι κρύο, και εάν θα παραμείνει αρκετά αραιό για εύκολη εκκίνηση τα κρύα πρωινά του χειμώνα.

Το γράμμα "W" δείχνει πόσο εύκολα θα ρέει το λάδι όταν είναι κρύο, και εάν θα παραμείνει αρκετά λεπτόρρευστο, για εύκολη εκκίνηση τα κρύα πρωινά, ειδικά το χειμώνα.

Ο δεύτερος αριθμός ("30" στο παράδειγμά μας) δείχνει πόσο καλά θα διατηρήσει το λάδι την πυκνότητά του σε υψηλές θερμοκρασίες.

- Γιατί δε θα πρέπει να αλλάζουμε μόνο το φίλτρο λαδιού; Γιατί είναι, επίσης, απαραίτητο να αλλάζουμε το λάδι;

Ο κινητήρας προσπαθεί να κρατήσει τη βενζίνη σε ξεχωριστό χώρο από εκείνο του λαδιού κατά τη διάρκεια λειτουργίας του κινητήρα, αλλά λόγω των διακυμάνσεων από τις χαμηλές στις υψηλές ταχύτητες, και από τις χαμηλές στις υψηλές θερμοκρασίες, είναι αδύνατο να θεωρήσουμε ότι δε θα περάσει καθόλου βενζίνη στο λάδι.

Επίσης, η συμπύκνωση από τις ακραίες θερμοκρασίες θα δημιουργήσει υδρατμούς (νερό), οι οποίοι καταλήγουν στο λάδι. Οι ακαθαρσίες και τα κατάλοιπα απομακρύνονται από το φίλτρο λαδιού, αλλά το μόνο πράγμα που απομακρύνει τα άλλα ανεπιθύμητα και επιζήμια υγρά είναι μία πλήρης αλλαγή λαδιού και φίλτρου.

- Γιατί οι μπαταρίες έχουν τόσο διαφορετικές τιμές;

Μία μπαταρία έχει δύο σημαντικά χαρακτηριστικά: την «ένταση ψυχρής εκκίνησής» της και την «εφεδρική χωρητικότητά» της.

Η ένταση ψυχρής εκκίνησης είναι ένα μέτρο της ισχύος που μπορεί να αποδώσει μία μπαταρία για να εκκινήσει το όχημα σε ψυχρές θερμοκρασίες. Η εφεδρική χωρητικότητα είναι η ισχύς που αποθηκεύεται στη μπαταρία, ώστε να εξυπηρετηθεί το όχημα αν το σύστημα επαναφόρτισης πάθει βλάβη.

Και τα δύο ελέγχονται από τον αριθμό των ηλεκτροδίων (πλακών) που βρίσκονται μέσα στην μπαταρία. Γενικά, όσο περισσότερες πλάκες έχει, τόσο πιο ισχυρή θα είναι η μπαταρία και τόσο περισσότερο θα διαρκέσει η εφεδρική της χωρητικότητα.

Το φυσικό μέγεθος της μπαταρίας και η τοποθέτηση των ακροδεκτών είναι στην πραγματικότητα μια λειτουργία σχεδίασης του αυτοκινήτου. Οι μπαταρίες «γενικής χρήσης» γίνονται σήμερα όλο και πιο δημοφιλείς, λόγω αυτών των μεταβλητών σχεδιασμού και επειδή μπορούν να ρυθμιστούν εύκολα ώστε να προσαρμόζονται στα περισσότερα αυτοκίνητα.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες συντελούν στον καθορισμό της τιμής της μπαταρίας.

- Πότε είναι η καλύτερη στιγμή να αλλάξω το αυτοκίνητό μου;

Ίσως να μην υπάρχει «καλύτερη» στιγμή. Εξαρτάται από τη δική σας συγκεκριμένη περίπτωση.

Λάβετε υπόψη σας τα ακόλουθα:

(1) Το αυτοκίνητό σας λειτουργεί ακόμη σωστά,

(2) Απολαμβάνετε ακόμη να το οδηγείτε,

(3) Μπορείτε να ανεχθείτε το κόστος ενός καινούργιου " ή νεώτερου, αλλά μεταχειρισμένου " αυτοκινήτου.

Ένα άλλο σημείο που πρέπει να σκεφτείτε είναι τα λειτουργικά έξοδα. Αν το μεγάλο κόστος συντήρησης έχει γίνει πλέον μια τακτική δαπάνη, καλύτερα θα ήταν να αποκτήσετε ένα άλλο όχημα.

Αν είστε όπως οι περισσότεροι οδηγοί, είναι πιθανό να αντιληφθείτε μία αύξηση των λειτουργικών έξοδα γύρω στο τέταρτο έτος. Μετά όμως, αρχίζουν να ελαττώνονται. Η απόφασή σας θα πρέπει να λαμβάνεται αναλόγως της περίπτωσής σας.

- Αν χρειαστεί να ρυμουλκήσω το αυτοκίνητό μου, που θα πρέπει να δέσω το σχοινί ρυμούλκησης;

Δέσετε το σχοινί ρυμούλκησης στον προφυλακτήρα του αυτοκινήτου. Αντιθέτως, κοιτάξτε κάτω από το εμπρός μέρος του αυτοκινήτου για κάποιο σημείο, ώστε να το δέσετε στο πλαίσιο του οχήματος. Αν και τα σχοινιά κάνουν τη δουλειά τους, μπορούν να κοπούν ή να λυθούν και να τιναχτούν πίσω. Αν χρησιμοποιείτε αλυσίδα, και αποσυνδεθεί, δε θα τιναχτεί προς τα πίσω, αλλά απλώς θα πέσει στο δρόμο.

- Αυτό το καλοκαίρι θα μεταφέρω για πρώτη φορά ένα τροχόσπιτο με το αυτοκίνητό μου. Έχετε κάποιες συστάσεις για τα έξοδα σε βενζίνη, λάδι ή μηχανική συντήρηση και την προετοιμασία του αυτοκινήτου μου;

Είναι πιθανό, αν το όχημα σας ρυμουλκήσει ένα τροχόσπιτο ενός τόνου μέχρι 2,5 τόνων (2.200 μέχρι 5.500 λίβρες), η θερμοκρασία του κινητήρα να ανέβει πάνω από τα φυσιολογικά της επίπεδα, ειδικά αν οδηγείτε σε λοφώδη ή ορεινή περιοχή.

Ανάλογα με το μέγεθος του κινητήρα, ο κλιματισμός θα μπορούσε να αποτελέσει μία επιπλέον επιβάρυνση, αλλά και να αυξήσει τη θερμοκρασία του κινητήρα.

Τέλος, συστήνουμε να πραγματοποιήσετε μία καλή ρύθμιση, αλλαγή λαδιών, αντικατάσταση φίλτρου λαδιού και επιθεώρηση του συστήματος ψύξης, των ιμάντων και των ελαστικών, πριν την αναχώρησή σας.

-Πώς μπορώ να απομακρύνω να έντομα που μαζεύονται στην επιφάνεια του αυτοκινήτου μου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού;

Μη χρησιμοποιήσετε μαχαίρι ή διαλυτικό χρωμάτων ή " προς θεού! " λίγη βενζίνη. Πηγαίνετε στην κουζίνα και βρείτε το παλιό, καλό και αξιόπιστο κουτί με τη μαγειρική σόδα πολλαπλών χρήσεων.

Διαλύστε εντελώς τη μαγειρική σόδα σε λίγο χλιαρό νερό και βουτήξτε ένα πανί στο μίγμα. Κρατήστε το πανί πιέζοντας το πάνω στα έντομα σαν κομπρέσα. Τα έντομα θα μαλακώσουν γρήγορα και θα μπορούν εύκολα να απομακρυνθούν.

Μετά την απομάκρυνση, ξεπλύνετε την περιοχή με καθαρό, κρύο νερό χρησιμοποιώντας ένα μαλακό ύφασμα ή σφουγγάρι.

Προσοχή: Η μαγειρική σόδα απομακρύνει, επίσης, και το κερί του αυτοκινήτου, μην τη χρησιμοποιείτε λοιπόν παρά μόνο αν σχεδιάζετε να περάσετε το αυτοκίνητό σας με κερί. Η μαγειρική σόδα ΔΕΝ θα βλάψει το χρώμα του αυτοκινήτου, αν χρησιμοποιηθεί με τον τρόπο αυτό. Αλλά να θυμάστε ότι είναι ένα ελαφρύ στιλβωτικό, και θα πρέπει να αποφύγετε το τρίψιμο στην επιφάνεια του χρώματος.

- Πώς πρέπει να παρκάρω το αυτοκίνητό μου - με νεκρή ταχύτητα, με τραβηγμένο το χειρόφρενο, ή αλλιώς;

Όταν παρκάρετε ένα όχημα με αυτόματες ταχύτητες, πάντα να βάζετε το λεβιέ στη θέση Στάθμευση και να χρησιμοποιείτε το χειρόφρενο. Το χειρόφρενο θα προστατέψει τις ταχύτητες σας, αλλά και θα σας βοηθήσει να κρατήσετε ακίνητο το όχημά σας. Το αυτοκίνητό σας με τις αυτόματες ταχύτητες, δε θα πρέπει ποτέ να το παρκάρετε χωρίς τραβηγμένο το χειρόφρενο.

Με χειροκίνητες (κανονικές) ταχύτητες, όταν παρκάρετε προς τα κάτω σε μια κατηφόρα, βάλτε την ταχύτητα στην όπισθεν, με τραβηγμένο το χειρόφρενο. Όταν παρκάρετε προς τα πάνω σε μια ανηφόρα, βάλτε την πρώτη ταχύτητα και τραβήξτε το χειρόφρενο.

Είναι επίσης καλή ιδέα, όταν παρκάρετε οποιοδήποτε όχημα σε ένα λόφο, να γυρίζετε τους τροχούς ώστε να βλέπουν προς την πιο κοντινή άκρη του δρόμου.

- Ποιο είναι το ασφαλέστερο χρώμα για ένα αυτοκίνητο;

Το κόκκινο είναι το ασφαλέστερο χρώμα που μπορείτε να επιλέξετε για ένα όχημα. Και αυτό, λόγω της υψηλής του διακρισιμότητας και της έντονης αντίθεσής του με το περιβάλλον αγροτικό και αστικό τοπίο.

Τα οχήματα μαύρου ή λευκού χρώματος είναι τα λιγότερο ασφαλή λόγω της τάσης τους να συγχέονται χρωματικά με την άσφαλτο του δρόμου, την άχλη ή ανταύγειες και, γενικά, τα χειμερινά και καλοκαιρινά τοπία.

- Οι ηλιοροφές εγκαθίστανται στα ειδικά καταστήματα το ίδιο καλά όπως οι ηλιοροφές που εγκαθίστανται στο εργοστάσιο;

Κάποτε, οι ηλιοροφές που ήταν εγκατεστημένες μετά στα αυτοκίνητα είχαν την τάση να παρουσιάζουν διαρροές. Αυτό πλέον δεν είναι, συνήθως, πρόβλημα, αν και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η επάρκεια του ειδικού καταστήματος. Στην ουσία, οι ηλιοροφές σε πολλά νέα αυτοκίνητα προστίθενται στις εκθέσεις των αντιπροσώπων ή, για τις εισαγωγές, στο σταθμό εισόδου.

Βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε ένα γνωστό συνεργείο εγκαταστάτης μετά την αγορά, και όχι το τοπικό συνεργείο (εκτός αν ειδικεύονται σε αυτού του είδους εργασίες). Το ειδικό συνεργείο εγκατάστασης θα πρέπει να παρέχει εγγύηση ενός έτους κατά της διαρροής.

- Έχω ακούσει ότι ο καταλυτικός μετατροπέας μειώνει τόσο την κατανάλωση βενζίνης, όσο και την ισχύ του κινητήρα του αυτοκινήτου μου. Είναι αλήθεια;

Είναι απολύτως ψευδές. Ούτε η ισχύς, ούτε η κατανάλωση βενζίνης θα επηρεαστεί από τον καταλυτικό μετατροπέα.

Αυτό που πράγματι θα επηρεαστεί είναι η ποσότητα των εκπεμπόμενων ρυπαντών από την εξάτμιση του οχήματός σας. Οι καταλυτικοί μετατροπείς εγκαθίστανται για να καθαρίσουν αυτή την εξάτμιση και να μειώσουν τις βλαβερές εκπομπές. Αποτελούν ένα εξαιρετικά σημαντικό μέρος της συμβολής κάθε αυτοκινητιστή στη μείωση της ρύπανσης του αέρα

 

 

Contact with us:

Address: Kolokotroni str. 2, N. Souli Patras, PC 26500
Phone:
2610 641860 & 2610 643027
Mobile: 6947687148 for Electrician & 6947687149 for Engineer
Fax: 2610 641860

E-mail: info@automintzas.gr, sales@automintzas.gr

 

Open Hours:

Monday - Saturday: 8:00 am - 17:00 pm

Payment Methods:

Cash  
Credit card
Bank deposit
Cash on delivery

Credit Cards:

 

Login / Sitemap

Copyright © 2008 - 2024 VEHICLES SERVICE, PARTS, USED CARS | PATRAS | AUTOMINTZAS